Вазектомия. Мъжки стерилитет.

A-AA+

Съществува процедура, при която по хирургичен път се съединяват семепроводите и се прекъсва оплодителната способност на мъжа – нарича се вазектомия и представлява метод за постигане на траен стерилитет.

Какво представлява вазектомията в детайли?

Вазектомията е процедура, при която по хирургичен път се съединяват семепроводите и се прекъсва оплодителната способност на мъжаСперматозоидите, които се произвеждат от тестисите при еякулация се изливат в спермата и напускат пениса. Попаднали във влагалището те могат да осъществят оплождане. При вазектомията се прекъсва пътя на сперматозоидите извън тестисите. Процедурата се извършва под локална анестезия. Уролозите я приемат като лека операция, извършва се за около половин час. Може да се извърши чрез разрез в горната част на скротума чрез скалпел, но модерната медицина препоръчва лапароскопския метод. Нормално мъжът се връща вкъщи още същия ден и след 2 дни е напълно работоспособен.

Кога мъжът избира да се подложи на вазектомия?

Когато семейството има желания брой деца и не планира повече бремености мъжът може да се подложи на вазектомия. След процедурата му в спермата няма сперматозоиди, т.е. не се налага употребата на контрацептиви. Сексуалните усещания се запазват напълно.
Понякога вазектомията се налага при доказани генетични аномалии в мъжа, които той не иска да предаде на бъдещо поколение или пък евентуална бременност може да бъде животозастрашаваща за партньорката му.

Обратима ли е вазектомията?

При желание от страна на мъжа могат да се възстанови естественото положение на семепроводите и сперматозоидите да започнат да се включват отново в състава на спермата. Процедурата се извършва най-често по лапароскопски път и многократно увеличение на мястото, където се работи. След възстановяване мъжете са напълно годни да осъществят оплождане и специалисти твърдят, че повече от 80% от партньорките им зачеват още на първата година. Мъже, които са възстановили оплодителната си способност след повече от 15-20 години в състояние на вазектомия много по-трудно успяват да постигнат това. Така или иначе техните сперматозоиди (мъжкият организъм произвежда сперматозоиди през целия живот) са напълно годни за инсеминация т.нар. изкуствено осеменяване а също и за интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди.

Какви усложнения могат да настъпят следствие процедурата?

Рядко сперматозоидите, които се задържат в тестисите могат да предизвикат автоимунна реакция.
Вазектомията доказано не увеличава риска от рак на тестисите и пениса.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!