Доказана връзка между тютюнопушенето и рака на простатата

A-AA+

Доказана връзка между тютюнопушенето и рака на простататаНаучно е доказана връзката между пушенето и простатния карцином. Дори и хора, които са се отказали от вредния навик все още имат два пъти по-висок риск да развият болестта.

Мъжете, които пушат, след като са били диагностицирани с рак на простатната жлеза са се оказали с по-малка вероятност да оцелеят след лечението.

Пушенето е известен рисков фактор за развитието на различни форми на рак. Въпреки това, когато става въпрос за връзката между пушенето и рака на простатата резултатите от предишни проучвания са противоречиви. Сега вече медиците са категорични, че цигарите могат да се окажат опасни и в това отношение. Проф. Шариат разкрива, че много въпроси около рака на простатата при пушачите са все още без отговор и са необходими допълнителни изследвания, но достоверността на сегашното изследване на Харвардското училище за обществено здраве и Университета на Калифорния, Сан Франциско е категорично, че мъжете, които пушат са застрашени да развият карцином на простатата. Също така те са по-склонни да развият рецидив, при тях е по-висока и смъртността следствие този вид окнологично заболяване.

Изследването, обхващащо 1791 пациенти, е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!