Големият корем при мъжа е опасен

A-AA+

Големият корем при мъжа е опасенМъжете с голям корем попадат в групата с повишен риск за развитие на агресивен рак на простатата. Констатацията правят еврепейски онколози, провели проучване сред 140 000 мъже. Оказало се е, че натрупването на висцерална мастна тъкан, т.е. затлъстяване в областта на корема само с 10 см. повишава риска от развитие на простатен карцином с около 15%. Най-рискова група са хората с талия над 94 см.

Освен рак на простатата този тип затлъстяване се свръзва пряко с метаболитен синдром, преддиабетно или диабетно заболяване, сърдечно-съдови патологии.

При 7000 мъже с голям корем се развил рак на простатата, като 934 от тях починали следствие болестта, става ясно от резултатите на проучването, оповестени наскоро в медийното пространство.

Изследването недвусмилено показва, че по-големият индекс на телесна маса и обиколката на талията увеличават вероятността от развитие на тумор на простатата от агресивен тип. Това е рак, който бързо нараства, разпространява се в други органи и тъкани, метастазира и е с много вероятен летален изход. Мастната висцерална тъкан стимулира растежа на ракови клетки и е причина за злокачествени процеси и при жените, където критичната обиколка на талията е над 79 см.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!