За първи път в България – поставяне на уретрални стентове в Хил клиник

A-AA+

Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък.Методът е революционно нов начин да се помогне на мъже с увеличена простата, рак на простатата или обструкция на пикочния мехур.

Подобно на известните стентове, които са широко приложими при сърдечно-съдови заболявания и се поставят в артериите, спасявайки живота на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, в България вече се поставят и уретрални стентове. Първата такава серия амбулаторни манипулации ще се извърши в столичната Хил клиник на 15.06.2013 от урологочния екип на клиниката под ръководството на специалисти от Allium. Най-често на процедурата се подлагат мъже с уголемена простата, която притиска уретрата и пациентите задържат урина. Състоянието, освен дискомфорт, създава и опасност от хидронефроза на бъбрека. Стентът възстановява проходимостта на канала и създава условия за силна, непрекъсната струя, пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране.

Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Пациентите получават мигновено облекчаване и спонтанно уриниране. Стентът представлява спираловидна еластична структура, покрита с кополимер. Покритието не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случай и подбира подходящата дължина на стента.

Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно.

Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!

2 мнения за “За първи път в България – поставяне на уретрални стентове в Хил клиник