Какво да ядем, за да имаме здрава простата?

A-AA+

Диета при увеличената простата, което е често срещано заболяване при мъжете в напреднала възраст.Увеличената простата е често срещано състояние за мъжете, тъй като се поражда от напредване на възрастта. Симптомите включват затруднено уриниране, слаба струя, чести позиви през нощта, кръв в урината и усещане за спешна нужда да се посети тоалетна. Клиниката Майо излиза с доклади по отношение на хранителната диета, която може да намали риска от аденом на простатата.

Домати
Доматите съдържат няколко важни хранителни вещества, включително витамин С и ликопен, от които зависи здравето на простатата ви. Готвените домати са най-добрият начин организмът да ги усвои. Добавяйте домати в менюто си всеки ден както в гозбите, така и в тестените изделия. Сурови домати може да консумирате, като добавите няколко резена към сандвича си и като салата.

Пъпеш
Пъпешът съдържа много важни хранителни вещества, вкл. и бета-каротин. В книгата „Здравословни храни: факти срещу митове” на М.Ч. Голдщайн и м.А. Голдщайн се твърди, че мъжете, които консумират най-малко една и половина чаши на ден храни, богати на на бета-каротин (като пъпеша например) имат до 13% по-нисък риск от поява на симптомите на уголемена простата. Добавяйте парчета пъпеш в плодова си салата или като гарнитура за закуска или обяд. Извън сезона на пъпешите можете да консумирате повече моркови и сладки картофи, които също съдържат големи количества на бета-каротин.

Тиквените семки
Цинкът е хранително вещество, което може да помогне за намаляване на риска от увеличена простата. Тиквените семки са източник на цинк и могат да бъдат включени в ежедневната ви диета. В книгата на Дхарма Сингх Калса “Храната като лекарство” намираме следния съвет: една четвърт чаша тиквени семки ще предоставят необходимият за деня цинк. Яжте ги просто като здравословна закуска между храненията или да ги добавите към любимите си рецепти за хляб. Тиквените семки също може да бъдат добавен към сутрешното мюсли. Слънчогледовите семки също са сс високо съдържание на цинк и могат успешно да заменят тиквените.

Диня
Динята е вкусен плод, който също съдържа важните за простатата ликопен и витамин C, затова не пропускайте да хапвате често диня през лятото.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!