Как лекуват увеличената простата по света?

A-AA+

Медицински университетски център Charite - ГерманияВ продължение на много години основната дейност на урологичната клиника в Медицински университетски център Charite (Германия) е лечението на доброкачествени тумори на простатната жлеза. Ето защо не е изненадващо, че местните лекари са едни от най-вещите по отношение заболяванията на простатата.

Завоеванията на медицинската наука

Уролозите в Charite лекуват простатата с нов лазер – 180 Watt XPS Зелена светлина™, произведен от AMS със специален модифициран Moxyfaser™, у нас познат повече като Зелен лазер

Най-общо лечението на ДПХ (хиперплазия на простатата) с лазер се развива в продължение на няколко години докато достигне до използвания в Charite ново поколение лазерна техника. Капацитетът му е 2,5 пъти по-висок от всички системи, с които се работеше досега и това позволява лечение дори в напредналите случаи, когато размерите на простатната жлеза са значително увеличени. За прекалено голяма простата се счита тази над 100 кубически сантиметра, като обичайните размери на жлезата са около 20 куб. см. При сравняване на следоперативните резултати от най-новата 180-ватова система на Зеления лазер има значително подобрение на почти всички критерии.

Принцип на действие

В немската Charite клиника се използва лазер тип калий-титанов-фосфат. Той излъчва видима светлина с дължина на вълната от 532 нанометра. Простатата се загрява оптимално и се унищожава самата структура на аденома. В същото време няма абсолютно никакво увреждане на съседните тъкани. В резултат на това, дебелината на зоната на кръвосъсирването е не повече от 2,1 мм, както се разбира от описанието на процеса, кървенето просто се елиминира. Едно от най-забележителните предимства на новата техника е минимизирането на постоперативната дизурия (евентуални микционни нарушения).

Предимства

В момента учените от всички страни ясно доказват, че лечението с този лазер е ефективно и малко травматично в сравнение с другите методи, съществуващи днес. Предимствата на лазерното лечение не оспорват никого: минимална кръвозагуба, амбулаторни условия, временно носене на катетър, пациентите бързо се връщат към нормалния си живот.

В България такъв лазер има засега в едно болнично заведение – Хил клиник, което се намира в София, кв. Бояна. В сайта на клиниката има редица отзиви от оперирани пациенти със Зелен лазер.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!