Как простатата да ни остави на мира?

A-AA+

В активните години на мъжа простатата активно спомага оплодителната способност.В активните години на мъжа простатата активно спомага оплодителната способност. Локализацията й, обаче – точно под пикочния мехур и пред правото черво на стари години създава сериозни затруднения на представителите на силния пол.

Младите мъже рядко се замислят за простатата си и това е в реда на нещата. През първите 4-5 десетилетия от живота им простатната жлеза не създава никакви грижи. Инцидентно може да се обади някой простатит – възпалително състояние, но по правило простатата „алармира” след 50те.

Доброкачествената хипертрофия на простатата причинява много главоболия, защото се развива в средната част на жлезата, през която минава уретрата (пикочният канал). Уголемената тъкан притиска този канал и причинява проблеми с уринирането. Все още не е ясно защо настъпва това увеличение, но във възрастовата група над 80 г. то се среща при над 80% от мъжете.

Не е установена връзка на хипертрофията със сексуалната активност. Тя се среща и при полово много активни мъже, както и при сексуални въздържатели.

За сметка на това уролозите са убедени, че физическата активност спомага за здравата простата. Спорт, работа на открито, движение са ключовете не само към бодрост и сила, но и срещу аденом на простатата. Сред топ препоръките на специалистите са също:

- избягване на преохлаждане (особено сядане на студени повърхности и течение)
- редовни прегледи при уролог
- здравословно хранене с много фибри и редовен стомах
- отказ от тютюнопушене
- умерени количества алкохол
- по-широко бельо и комфортни панталони

Простатата е малък орган и то не жизненоважен, но може да причини сериозни неприятности и влошаване качеството на живот, затова е важно да се поддържа в добра кондиция.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!
реклама

Профилактика и лечение на урологични заболявания в Хил клиник

Урология на простатата
Всеки мъж, живял достатъчно дълго се сблъсква с проблеми с простата си.
Урология на камъните
Иновативен лазерен метод за разбиване на всички видове урологични камъни, където и да се намират.
Обща урология
Индивидуален подход, ефективно лечение и профилактика на болести на уринарната система