Камъни в бъбреците – учените вече знаят какво ги предизвиква

A-AA+

Връзка между приема на витамин С във високи дози и двукратното увеличение на риска от камъни в бъбреците откриха шведски учениВръзка между приема на витамин С във високи дози и двукратното увеличение на риска от камъни в бъбреците откриха шведски учени, твърди Medical Xpress. Резултатите от работата на изследователи от Каролинския институт (Karolinska Institutet) бяха публикувани в JAMA.

Като основа за работата си учените използвали кохортни проучвания на шведи, обхванали 23 355 мъже, които преди това не са страдали от камъни в бъбреците (нефролитиаза). Наблюдението на доброволците продължило цели 11 години.

След анализ на данните, изследователите открили 436 случаи на камъни в бъбреците сред участниците в проучването, които консумирали витамин С като добавка. Проучването доказва, че рискът от нефролитиаза е два пъти по-висок при мъжете, приемали таблетки в сравнение с тези, които не са взимали добавки. Особено застрашени от камъни в бъбреците били групата мъже, които пиели повече от 7 таблетки аскорбинова киселина седмично. Това е приблизително 200 милиграма от витамина дневно при препоръчителен дневен прием от 50 милиграма.

Източник: www.medicalxpress.com

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!