От костния метаболизъм до урологичните камъни

A-AA+

EAU18 - European Association of Urology

От костния метаболизъм до лечението на “мега” камъни, По време на заключителната пленарна сесия на EAU18 (European Association of Urology) аудиторията уролози се занимаваше с редица въпроси, свързани с урологичните камъни. Бяха поставени въпроси около развитието на патогенезата, интервенционалните терапии, профилактиката на уринарните камъни и презициране на диагностиката.

В сесията взеха участие председателят Конгреса проф. Томас Кнол (DE), г-н Арнълф Стенцъл (DE) и проф. Жан-Филип Хайман (FR). Аудиторията беше впечатлена от лекцията за костния метаболизъм и камъните. Тя обсъди въпроси като деминерализация на костите, както и връзките на този процес с появата на бъбречните тубуларни и чревни нарушения.

“Няма специфична терапия за противодействие на нарушения костен метаболизъм”, каза Хайман. “Въпреки това, превенцията на деминерализация на костите изисква в повечето случаи нормална диета с повишен прием на калций. И по отношение на лечението, медикаментозната терапия може да включва хлоротиазиди, инхибитори на RankL, цитрати и бисфосфонати.

Според други учени повишеният прием на течности намалява честотата на рецидивите с 50%, също така намаляването на приема на безалкохолни напитки е от голяма полза. По отношение на по-високия прием на фибри (при понижаване на животинския протеин) проучванията показват, че няма разлика в сравнение с контролните групи. Специалистите бяха единодушни, че за премахването на камъните най-добрият начин е ендоурологията. Това важи особено при повторна поява на конкременти при вече лекувани с други способи пациенти.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!