Лазерна урология

A-AA+

В някои терапевтични области например лечение на ДПХ лазерите са се превърнали в основен метод и най-добър стандарт на грижа.Приложението на лазерите в урология и по-специални при отстраняване на увеличена простата са резултат от въвеждането в медицинската практика на нови и развиващи се технологии. Набляга се върху взаимодействието между технически средства и умението на хирурга. Лазерите имат широко приложение и в хирургичен аспект дават много възможности, включително удобство за опериращия.

В някои терапевтични области например лечение на ДПХ /увеличена простата/ лазерите са се превърнали в основен метод и най-добър стандарт на грижа. Когато технологичният напредък се случва толкова бързо, много лекари пристъпват към ползването на лазери без добра подготова и обучение, затова и част от резултатите не са задоволителни. Важно за пациента е да разбере от достоверен източник, че неговия лекуващ уролог има опита и знае как да борави с технологията. Операцията на простата може да доведе до нежелани странични ефекти като неволно изпускане на урина и увреждане на сексуалните възможности, затова преди да се пристъпи към нея пациентът трябва да получи солидни доказателства за уменията на уролога си.

ДПХ /увеличена простата/ може да се лекува с набор от процедури с лазер, използвайки различни лазерни системи и приложения. Различните системи обаче имат различен качествен и количествен ефект върху тъканта на простатата жлеза и различна степен на коагулация, различно изпаряване и пр. Да те оперират с лазер не винаги може да подобри симптомите и да увеличи скоростта на уринния поток. За отстраняване на простата има един специално констриуран лазер и това е Зеления лазер, останалите лазерни технологии могат да се ползват и за такъв тип операция, но с променлив успех.

Абсорбцията на лазерната енергия от простатната тъкан е най-важният процес на взаимодействие. Интензивността на лазерния лъч намалява експоненциално когато абсорбираща среда се увеличава като плътност. Погълнатата лазерна енергия се превръща в топлина, което води до повишаване на температурата. Тъканта се коагулира, а при Зеления лазер дори се изпарява.

Зелената светлина на лазера е в резултат от използваната дължина на вълната от 532 nm (нанометра), която се абсорбира от добре кръвоснабдената простатна тъкан по възможно най-добър начин. Именно този лазер позволява увеличената простатна жлеза да се третира по уникален начин, прониквайки през естествените уринарни пътища чрез микротъкно лазерно влакно. Зелената лазерна енергия нагрява силно и изпарява излишната простатна тъкан, т. нар. вапоризация. Манипулацията е безопасна, бърза, ефективна, безкръвна и безболезнена. Зеленият лазер е официално препоръчван за лечението на простатната хиперплазия от Европейската урологична асоциация и Американската урологична асоциация.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!