Метастази при рак /простатен карцином/

A-AA+

Понякога метастазите /рецидивите, разсейките/ могат да бъдат по - проблемни, отколкото е самото туморно образувание.Под това наименование се разбира разпространението на болестен злокачествен процес от едно място в тялото в друго. Преводът на старогръцката дума „метастазос” – нещо, което се прехвърля, прихваща се другаде. Понякога метастазите /рецидивите, разсейките/ могат да бъдат по – проблемни, отколкото е самото туморно образувание.

При рак на простатата, когато туморните клетки излезнат извън простатната капсула и се открият в части на тялото, отдалечени от първичния тумор говорим за метастази /разсейки/. Тази миграция на злокачествени клетки обикновено се съществява по кръвен път, лимфен път или по съседство. Урологът, открил рак на простатата, назначава необходимите изследвания, по които се определя вероятността за поява на метастази и съответното лечение.

Ракът на простатата често метастазира в скелетната структура. Костните метастази най-често се появяват в бедрените и тазовите кости, в ребрата и гръбначния стълб. Разсесйките в гръбначния стълб и костите на черепа може да се получи не от нормалното кръвоообращение, където, впрочем обичайно циркулират раковите клетки, а чрез гръбначните венозни преплитания, които имат връзка с вените от мозъка до малкия таз.

Нормалната костна тъкан постоянно се обновява за сметка на остеокластите /клетки, разпращащи костна тъкан/ и остеобластите /клетките на костната тъкан/. Раковите клетки се пренасят из тялото чрез кръвообращението и по тази причина преминават и през главния мозък. Те предизвикват много фактори, които нарушават взаимоотношението между остеокластите и остеобластите. В крайна сметка се получават метастази, които в зависимост от нарушеното съотношение са остеотолични или остеобластични. Развитието на туморите в костите е многофакторно.

Възможно е костните метастази да бъдат забелязани по – късно или твърде късно. Пациентите получават силни болки в гръбнака или други части на костната система и при посещение при лекар се диагностицира тумор. За съжаление метастазиралия рак не е лечим, а пациентите се определят като неоперабилни. Самите метастази се третират медикаментозно, с лъчево лечение или оперативно /при опасност от счупване на костите/.
Най-бързата достоверна проверка се прави чрез костна сцинтиграфия, а при необходимост от допълнителна медицинска информация се назначават рентгенография, КТ /компютърна томография/, анализ на кръвта.

Общи признаци на ракови метастази:

  • болка, счупване, компресия на гръбначния мозък /метастази в костната система, които са най-често срещани/
  • жълтеница /метастази в черния дроб, които са втори по честота/
  • главоболие, гърч, световъртеж /метастази в мозъка/
  • кашлица, задух, храчки, оцветени с кръв /метастази в белите дробове/
Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!