Няколко големи медицински проучвания предполагат връзка между млякото и рака на простатата. Данни за такава връзка започват да се появяват в медицинските списания от 1970 г. насам. Две от шест кохортни проучвания (изследвания следните групи хора с течение на времето) са открили повишен риск от развитие на карцином при по-висок прием на мляко. Пет проучвания, сравняващи пациенти с рак на простатата и здрави индивиди, намират подобна връзка. Едно от тях, проведено в Северна Италия, установи, че честата консумация млечни продукти може да увеличи риска с 2,5%.
През 1997 г. Световният фонд за изследване на рака и Американският институт за ракови изследвания заключиха, че млечните продукти трябва да се смятат за евентуален рисков фактор за рак на простатата. И още едно изследване, което публимно излезе през април 2000 г., насочва към връзката между млечните продукти и рак на простатата: Лекарите-изследователи от Харвард твърдят в своя пубилкация, че при анализ на състоянието 20 885 мъже в продължение на 11 години става ясно, че две порции млечни продукти всеки ден увеличават риска от образуване на злокачествен процес в простатата с 34 процента.
източник:
Heaney RP, McCarron DA, Dawson-Hughes B, et al.
Dietary changes favorably affect bone remodeling in older adults.
J Am Dietetic Asso. 1999;99:1228-1233.