Нефроптоза – свличане на бъбрека

A-AA+

Нефроптоза се нарича изместването на бъбрека в дистална посока.Нефроптоза се нарича изместването на бъбрека в дистална посока с повече от 5 см или с ширината на два лумбални прешлена. Тази промяна се наблюдава при ставане от легнало в изправено положение. Синдромът е познат от XVII век, описан от Клоюп.

Нефроптозата се среща най-често при жени с поднормено тегло (тъй като бъбрека се фиксира чрез фиброзна и мастна капсула), около 20-30 годишни, наблюдава се предимно при десния бъбрек. Установено е, че сред основните причини за нефроптоза са:

  • астенично тяло
  • първична тъканна слабост
  • намалено вътрекоремно налягане след неколкократни раждания
  • намалено телесно тегло
  • тежък физически труд
  • травми

Повече от 70 % от пациентите са на възраст от 20 до 40 години и преимуществено се засяга десният бъбрек. Спускането на бъбрека в дистална посока води до завъртане около предно-задната ос, така че долният полюс се доближава до гръбначния стълб, а горният се отдалечава. Нефроптозата много често протича без симптоми. Понякога пациентите съобщават за непостоянни болки в поясната област при стоене в право положение, при движение и при лежане на противоположната на нефроптозата страна. Рядко имат коликовидни болки. Има случаи, когато заболяването се съпровожда с подуване на корема, гадене, запек. Смъкнатият бъбрек по-често е засегнат от нефролитиаза и пиелонефрит. В началния етап на тази болест е достатъчно да се носи бандаж, корсет, пояс и да се ползват укрепващи съдовете медикаменти.
Нефроптоза – свличане на бъбрека

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!