Омега-3 могат да повишат риска от рак на простатата

A-AA+

Изненадваща връзка между рака на простатата и приема на Омега-3 мастните киселини докладват изследователи от САЩ.Изненадваща връзка между рака на простатата и приема на Омега-3 мастните киселини докладват изследователи от САЩ. Есенциалните мастни киселини се съдържат в рибеното масло, извлечено от сьомга, пъстърва или риба тон и се използват в профилактиката на сърдечни проблеми и Алцхаймер, но според учените, увеличават с 43% риска от рак на простатата.

От един милион американци с открит рак на простатата годишно има 30 000 случаи, които завършват фатално.

Причината да избягвате храни и хранителни добавки с висока концентрация на Омега-3 мастните киселини е, че те имат по-сложни ефекти върху тялото, отколкото се смяташе досега. “Има тенденция да говорим за добри и лоши храни, добри и лоши хранителни вещества,” казва проф. д-р Теодор Браски, помощник-изследовател в Раковия център на Държавния университет в Охайо. Според него, хранителните вещества, които се съдържат в рибата, могат да се борят с опасните възпаления, но и също така да увеличат окисляването на ДНК в клетките. Подобно е въздействието на стреса, който създава предпоставки за усиленото делене на раковите клетки. Съветът на уролозите е мъжете да избягват рибено масло с омега-3 мастни киселини, когато имат фамилна анамнеза за рак на простатата. Добре е преди да почнат приема на рибено масло пациентите да обсъдят с лекаря си дали това ще е безопасно за тях, тъй като като хранителна добавка то съдържа концентрирани дози на омега-3 мастни киселини. Препоръчва се тези мъже да ограничат дневния прием на риба, без да я елиминират напълно.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!