Помага ли чаят при бъбречни заболявания?

A-AA+

Бъбреците причиняват болка и страдания, които често се сравняват с родилните.Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ милиони американци страдат от някаква форма на заболяване на бъбреците. Бъбреците причиняват болка и страдания, които често се сравняват с родилните. Като важен орган те могат да застрашат и живота на пациенти, които са развили бъбречна недостатъчност.

В продължение на векове народната медицина, практикувана в Азия използва зелен и черен чай за лечение на различни заболявания, включително бъбречни. Съвременните изследвания показват, че ползите от чая идват от високи нива на антиоксиданти, наречени “полифеноли” – съединения, които се борят със свободните радикали в клетките на бъбреците.

Чай за лечение на бъбречни заболявания при диабетици
Ако имате диабет сте изложени на по-висок риск от редица здравни усложнения, включително бъбречна недостатъчност. Едно проучване върху плъхове, публикувано през май 2004 г. изследва влиянието на антиоксидантите в зеления чай върху увреждане на бъбреците при диабетици. Изследователите открили, че клетъчният отпадъчен продукт в резултат на свободните радикали е близо 150% по-голям при лабораторните животни, които не са получили зелен чай.

Чай и рак на бъбреците
A проучване за проследяване на пациентите, обединяващо 13 проучвания сред 800 000 души проследява връзката между консумацията на кафе, чай, мляко, сода или сок и бъбречноклетъчен карцином. Публикувано в “Международен журнал на рака” през ноември 2007 г., изследването докладва, че консумацията на кафе и чай може да е свързана с по-нисък риск от бъбречно-клетъчен карцином. Това, разбира се не е лечение на карцином на бъбреците, но ви дава основание да се консултирате с вашия лекар дали да започнете да приемате по-големи количества чай.

Чай и Имуносупресори
Едно проучване, публикувано в “Фармакологични изследвания” през януари 2005 г. е установило, че при лабораторни животни, на които е даван зелен чай се наблюдава предотвратяване на бъбречна дисфункция във връзка с трансплантирани органи. Това говори красноречиво, че след трансплантация зеления чай има сходно на имуносупресивните лекарства действие, а именно избягване на отхвърлянето на новия орган. Зеленият чай също може да подобри няколко други маркери на здравословната бъбречна функция, включително нивата на креатинина, уреята в кръвта, пикочна киселина и екскреция на глюкоза.

Чай и камъни в бъбреците
Наличието на камъни в бъбреците е често болезнено преживяване. Солидната маса, съставена от малки кристали, който се формира в бъбреците се дължи на инфекция, дехидратация или хранителни дисбаланси. Две отделни проучвания изследват потенциалните ползи от прием на чай за предотвратяване на образуване на камъни. Едното касае жените, а другото разглежда състоянието на организма при мъжете. Проучването, направено сред нежния пол доказва, че пиенето на чай намалява бъбречните проблеми с 8%. Проучването по същата тема, но сред близо 45 000 мъже твърди, че при любителите на чай средно с 16 на сто по-рядко се срещат конкраменти в бъбреците.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!