Променя ли се пенисът с възрастта?

A-AA+

Променя ли се пенисът с възрастта?С напредването на годините всеки мъж започва да забелязва промени в пениса си, от които не е много щастлив. Част от тях са свързани с функционалността, а друга част – с визията на органа. Възрастта оказва негативно влияние върху размера и формата на половия член. Медицински изследвания на феномена отчитат, че в резултат на намален кръвоток към пениса главичката му постепенно губи своя лилав оттенък. При натрупване на мазнини в ниската част на корема се наблюдават някои промени, свързани с размера на пениса. Допълнително натрупването на голямо количество мастни тъкани около пубисната кост визуално намалява дължината на органа. Често намаляването на дължината и дебелината на ерекцията е незабележимо за партньора, но самият мъж го отчита. Например, при дължина от 15 см през декадата около 30тата си годишнина се очаква при навършване на 60-70 години пенисът да е с дължина 13-14 см.

Причината за това е първо бавното отлагане на мастни субстанции (плаки) в малките кръвоносни съдове на пениса, което затруднява притока на кръв към органа. Наличието на мастни клетки забавя кръвообращението и рефлектира на кръвооросяването. Атеросклерозата, при което се образуват уплътнения в коронарните съдове и създаваща предпоставки за сърдечно-съдови проблеми води и до визуално смаляване на половия член. Този факт нарушава либидото на мъжа.

Друга причина за свиване размера на пениса е относителното намаляване на количеството еластин и колаген в клетъчните слоеве на кавернозните тела. Ерекция се появява, когато те се изпълнят с кръв, а уплътненията в кръвоносните съдове са причина за по-слабото кръвообръщение. Това води до по-забавена и по-нетрайна ерекция. Проблемите с простатата, които също излизат на преден план в тази възраст, обуславят намалено сексуално желание. Някои господа се притесняват от непрестанните позиви за уриниране, а при други се наблюдава дори неволно изпускане на урина, което влияе пагубно върху самочувствието им.

В този период от живота на мъжа чувствителността на пениса също се изменя и става по-слаба. Това пък се отразява на желанието за сексуални контакти. Намаляването на тестостерона в организма обуславя по-трудна възбуда и повече време за постигане на еякулация. Ерекцията не е невъзможна, но изисква завишени усилия. Консултацията със специалист уролог във всички случаи е препоръчителна за постигане на по-удовлетворяващ интимен живот.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!