Пържените картофки повишават риска от рак на простатата

A-AA+

Ракът на простатата е по-вероятен при хора често консумиращи пържени храни.Учени доказаха, че ракът на простатата е по-вероятен при хора често консумиращи пържени храни. Освен че могат до доведат до наднормено тегло, апетитните пържените картофки, пърженото пиле и други подобни храни, при редовна употреба е възможно да повишат риска от урологични заболявания. Дори е възможно да консумацията на пържени храни да окаже по-голямо въздействие при по-напреднал стадий на болестта, според изследователския институт Fred Hutchinson Cancer Research Center.

По време на изследването са наблюдавани групи от мъже и резултатите показват, че тези в чието менюто пържени храни са веднъж седмично са с повишен риск от развиване на рак на простатата, сравнение с тези, които които си угаждат веднъж месечно. Оказва се, че нездравословното хранене води до повишаване на риска от поява на карцином до 37%. При консумация на пържени храни повече от веднъж седмично е възможно и развиването на по-агресивен рак на простатата. Изследователите са взели под внимание фактори като: възраст, раса, история на заболяването в семейството, индекс на телесната маса и история на PSA скрининга.

Резултатите се обясняват и с възможността за получаването на канцерогени в процеса на пържене, когато олиото се загрява до висока температура. Получените токсични вещества се увеличават, когато олиото се използва многократно. Установено е, че готвените при висока температура храни съдържат високи нива на крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs), с които се свързват хронични възпаления и оксидативен стрес. Пържените храни са сред тези с най-голямо съдържание на AGEs. Примерно, пилешки гърди пържени 20 мин., съдържат повече от 9 пъти крайни продукти на напредналото гликиране, в сравнение с варените.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!