Тревожни симптоми за нарушена функция на бъбреците

A-AA+

Симптоми за нарушена функция на бъбрецитеПроблеми от различен характер могат да доведат до нарушаване функцията на бъбреците. Необходимо е състоянието да бъде диагностицирано възможно най-рано, за да се избегнат усложнения. От изключително значение е хората да се научат да разчитат сигналите, чрез които тялото ни подсказва за възникнали здравословни проблеми. Редовната профилактика и консултации с уролог могат да намалят значително броя на урологичните заболявания.

За основни симптоми за нарушена бъбречна функция могат да бъдат посочени:

  1. Болка – в поясната, лумбална област и по хода на уретерите /в долната част на гърба/, която може да е с различен интензитет, едностранна или двустранна, постоянна или спорадична. При бъбречна криза – изключително силна, внезапна и продължителна. При цистит или камъни в пикочния мехур може да се появи болка в долната част на корема.
  2. Нарушения в уринирането – отделянето на урина зависи от приема на течности, сол, потене, но при смяна в количеството / полиурия над 2 л за денонощие или олигурия под 500 мл за денонощие/ говорим за възможно поражение на бъбреците. При нощно уриниране /никтурия/ или напълно прекратяване на уринирането, както и при микционни нарушения – слаба, прекъсната струя, болка, парене, смъдене, непълно изпразване на пикочния мехур и др. следва да се обърнете към специалист.
  3. Промени в урината – друг цвят, потъмняване, мирис
Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!