Слаба струя на урината

A-AA+

Проблемите с потока на урината са общи и може да се срещнат и при мъже, и при жени. Проблемите с потока на урината са общи и може да се срещнат и при мъже, и при жени. Това е особено често оплакване при мъжете в зряла възраст, когато слабата или накъсана струя е причинена от притискането на увеличена простатна тъкан. Много пациенти споделят за уриниране на капки, забавен старт на уринирането, колебание преди започване на уринирането, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур или пръскане по време на уринирането.

Какви си причините за слабата струя?

Основната причина е увеличена простатна жлеза, затова и симптомът слаба струя най-често изисква отстраняване на простатата, за да бъде разрешен. По-рядко слабата струя е в резултат на авансирал рак на простатата, стесняване (стриктура) на уретрата, както и други блокажи по пътя на урината, като камъни в пикочния канал или стегнат препуциум при мъжете. Известен е фактът, че младите мъже имат силна струя и висока парабола, уринират без специални волеви усилия и изпразват бързо и напълно мехура си.

Какво да направите, ако забележите слаба струя при уриниране?

Ако се притеснявате от неравномерната, слаба и накъсана струя на пикочния поток е добре да се консултирате с уролог. Не винаги само прегледът е достатъчен, за да се диагностицира проблема, затова може да бъдете положен на изследване на урината, кръвен тест, ултразвуково изследване и др. Лечението включва наблюдение, медикаментозна терапия или операция.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!