Спешно състояние ли е “кръв в урината”?

A-AA+

Интервю с уролога на Хил клиник д-р Горан ДеримачковскиИнтервю с уролога на Хил клиник д-р Горан Деримачковски, специализирал NBI диагностика и лазерно лечение при тумори в пикочния мехур, чиято единствена проява е кръв в урината. Ако имате видима кръв в урината не се опитвайте да се самолекувате. Потърсете лекарска помощ.

Доколко е важна ранната диагностика на рака на пикочния мехур?

Оказва се, че в начален стадий раковите клетки не могат да бъдат видени чрез обикновена цистоскопия. В този случай е необходимо да се използва методът наречен NBI.

По-ранното откриване на проблема, ефективността на лечението е по-голяма. Този метод дава отражение и върху ефективността на последващата терапия.

Повече информация за това, получаваме от Д-р Горан Деримачковски, уролог в Хил клиник, в интервю за предаването “Супердоктор“:

В: Какво представляват туморите на пикочния мехур и какво представляват?

О: Най-често това са злокачествени заболявания на пикочния мехур, които произхождат от мехурната лигавица, т.е. от епиталните клетки, които покриват вътрешността на пикочния меур. Честотата им е различна, като между мъжете и жените, по-често боледуват мъжете, в съотношение 3 към 2 в полза на мъжете. Най-често се срещат между 60 и 70 годишна възраст, но напоследък заболяването се среща и при по-млади пациенти.

В: Какви са най-честите симптоми?

О: Най-често алармиращ симптом при туморите на пикочния мехур е “кръв в урината”. Т.е. наличието на макроскопска хематория – пациентът споделя, че уринира кръв. Понякога се наблюдават и съсиреци. Този симптом изисква да бъдат направени необходимите стъпки за диагностициране на това заболяване или изключване на същото.

В: Какви са методите за диагностициране на тумур на пикочния мехур?

О: Първо и основно, при пациент с подобни оплаквания с кръв в урината, е да се направи ехография – ултразвукова диагностика на пикочо-отделителната система. След това се прилага компютърна томография, магнитен резонанс. Като следващ етап от диагностицирането и лечението е цитоскопия – оглед на пикочния мехур през пикочния канал.

В: Какво е лечението на рака на пикочния мехур?

О: Лечението зависи от стадия на заболяването. В стадий в който тези образования не навлизат в дълбочината на стената на пикочния мехур, може да се извърши оперативно лечение за остраняване на туморите през пикочния канал.

В: Каква е прогнозата и как се проследяват пациентите?

О: Прогнозата също зависи от стадия на заболяването. Проследяването на пациентите се осъществява непосредсвено след първата оперативна интервенция и се провежда в рамките на 5 години, като първите 2 години пациентите се проследяват на всеки 3 месеца. Между втората и петата година се проследяват на всеки 6 месеца. След петата година се проследяват 1 път годишно. Важно е пациентът да няма рецидив при проследяването. Рецидивът е повторна поява на рак на пикочния мехур. Това ни връща в самото начало на проследяването. Важно за проследаването е наличието на модерна апаратура, с която разполага Хил клиник. По този начин, в много ранен стадий може да се открие това заболяване. Апаратурата също позволява в много ранен стадий да бъде открит рецидив. Ранното диагностициране подобрява прогнозата на пациента, както и качеството на живот.

В: Какъв е съветът Ви към хората, които се съмняват, че имат тумор на пикочния мехур, забелязали първите симптоми?

О: Първият симптом – кръв в урината без болка. При този симптом, пациентът непременно трябва да посети уролог. Да бъде направен преглед и ехограхфия – ултразвукова диагностика. По преценка на лекаря се прави компютърна томография, защото много често в такива случаи, освен тумор на пикочния мехур, произлизащ от неговия епител, е възможно да се открият тумори и по хода на бъбрека. Т.е. възможно е наличие на тумор в легенчето на бъбрека и по хода на уретера. Компютърната томография ще ни помогне за тяхното диагностициране. При тумор в легенчето на бъбрека и хода на уретера се прилага различно лечение.

Не отлагайте да се изследвате, дори и при малко съмнение за подобно заболяване. Кръв в урината е основен симптом, при който пациентите непременно трябва да посетят уролог.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!