Стент Дабъл джей „Double J“

A-AA+

Double J уретрален стентТова са устройства, подобни на тръбички, които преминават през уретера между бъбрека и пикочния мехур. Поради човешката физиология тази връзка наподобява латинско двойно „J„. Стентовете осигуряват проходимостта на уретера, ако той е запушен и изтичането на урината от бъбрека към пикочния мехур.

При екстракорпорална литотрипсия по преценка на уролога могат да бъдат поставени дабъл джей стентове, защото се очаква големи парчета от камъните да преминат през уретера и евентуално да го запушат.Произведени са от хидрофилни силиконови смеси, които им позволяват да “увличат” урината и играят роля на уретерни протези.

Срокът на престой на стентовете в тялото е максимум 6 месеца, след което биват изваждани. В противен случай могат да предизвикат отлагане на кристали в урината, запушване на стента и добра среда за развитие на инфекции.

Поставянето и премахването на стентовете става чрез цистоскопия, пациентът е обезболен. След поставянето или изваждането им може да се наблюдава кръв в урината, чести позиви за уриниране, болки в лумбалната област, за които следва да съобщите на уролога.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!