Тестът за рак на простатата ще е достъпен и в домашни условия

A-AA+

Скоро скрининга за рак на простатата може да стане толкова лесен за мъжете, колкото и тестът за бременност при жените.Скоро скрининга за рак на простатата може да стане толкова лесен за мъжете, колкото и тестът за бременност при жените, благодарение на изследване на UC Irvine, публикувано в Journal of the American Chemical Society.

След повече от 10 години работа, химиците от UC Irvine са успяли да открият начин да идентифицират клинично използваеми маркери за рак на простатата в урината, което ще позволи откриването на това заболяване в по-ранен стадий, при това на много по-ниска цена. Технологията може да бъде прилагана и за множество други ракови заболявания на пикочния мехур и миелом, които също отделят различими маркери в урината.

Изследователите се стремят да разработят тестер, аналогичен на тестерите за бременност, което също да се продава в аптеките или дори в супермаркетите на цена около $10. Това ще осигури на мъжете в напреднала възраст един дъстъпен начин за персонален тест за рак на простатата.

Всяка година над 240 000 мъже в САЩ биват диагностицирани с рак на простатата, а 29 000 вероятно ще умрат в следствие на него през 2013 г. Оказва се обаче, че най-често използваните методи за диагностика на простатния карценом не винаги успяват да хванат болестта в ранен стадий, а не липсват и случаи, в които дават неверни положителни резултати, които да подведат уролозите да назначат ненужно и понякога рисково лечение.

Изследователите са използвали комбинация от лесно достъпни химикали и уникални електронни сензори за създаване на скрининг теста.

Солта в урината спомага за провеждането на електричеството, но от друга страна затруднява типичните биосензори да разграничат „сигналите” от раковите молекурли от „шума” около електродите. От UC Irvine са разработили нов тип сензор, базиран на нанотехнологии. Те са добавили протеинови рецептори, под формата на наночастици, към малки пръчковидни вируси, наречени фаги, които живеят само в бактерии. Допълнителното обвиване на фагите с рецептори значително увеличава разпознаването на сигналите от раковите клетки.

Предстоят клинични опити с хора, които да докажат ефективността на новия метод за лесно, достъпно и ефективно диагностициране на рак на простатата. Технологията вече е патентована и лицензирана, а скоро се очаква и да бъде достъпна за пациентите.

Източник: news.uci.edu

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!
реклама

Профилактика и лечение на урологични заболявания в Хил клиник

Урология на простатата
Всеки мъж, живял достатъчно дълго се сблъсква с проблеми с простата си.
Урология на камъните
Иновативен лазерен метод за разбиване на всички видове урологични камъни, където и да се намират.
Обща урология
Индивидуален подход, ефективно лечение и профилактика на болести на уринарната система