Наскоро Medical News Today излезе с новината, че диета с високо съдържание на фибри може да има клиничен потенциал за контрол на прогресията на рак на простатата. Медията уточнява, че ефектът е реален само при пациенти, диагностицирани в ранните стадии на болестта.
Ракът на простатата е карцином, който засяга мъжете както в Азия, така и в Западна Европа, на учените са забелязали, че при азиатците заболяването много по-рядко прогресира.
Защо?
От Раковия център за изследвания на Университета на Колорадо оповести изследване, публикувано през януари 2013 г., в което се твърди, че отговорът е в храните, богати на фибри. Проучването сравнява мишки, хранени с инозитол хексафосфат (IP6) – основен компонент на диетата с високо съдържание на фибри и мишки, които са приемали други храни. Чрез ЯМР тест специалистите са следили развитието на раковите клетки.
“Резултатите от проучването бяха наистина впечатляващи. Ние видяхме драстично намалени туморни обеми, дължащи се предимно на антиангиогенни ефекти на IP6″, казва д-р Райна.
Обяснението е просто – простатните тумори забавят растежа си поради действието на IP6, която забавя скоростта, с която се метаболизира глюкоза.Възможните механизми за ефекта на IP6 срещу метаболизма включват и намаляване на протеина, наречен GLUT-4, който е от основно значение в транспортирането на глюкоза.
“Учените отдавна търсят генетични различия между азиатските и западни народи, които могат да обяснят разликата в честотата на рака на простатата прогресия. Сега си даваме сметка, че причината може да не е генетична, а да се крие в начинът на хранене. Азиатското меню осигурява големи количества IP6, а западноевропейската кулинарна традиция не.”, обобщава д-р Райна.
Храни с високо съдържание на фибри:
- Царевица
- Кафяв ориз
- Черен боб
- Соя
- Авокадо
- Артишок
- Грах
- Броколи
- Просо
- Бадеми
- Ечемик