Фимоза при бебетата и деца

A-AA+

Физиологичната фимоза е често срещано състояние при бебета и децаФимозата е състояние, при което отворът на препуциума е стеснен и не позволява свободно да се открие главичката на пениса. При много от новородените момчета вътрешният слой на препуциума е слепен с главичката на пениса и това продължава обичайно до края на 1 година. Физиологичната фимоза е често срещано състояние при бебета и деца. Агнесивното заголване на главичката на пениса при момчетата може да има нежелани последствия като: наранявания, възпаления, парафимоза и др. и по тази причина е нежелателно. Специалистите твърдят, че в неонаталния период препуциумът рядко е достатъчно еластичен. Разликата между физиологична и паталогична фимоза може да се определи от лекар.

Грижи за главичката на пениса (препуциума) при момченцата

Кожата на главичката на пениса изисква обичайните грижи, както и за останалите части на тялото. Под поддържане на хигиена се разбира леко издърпване, измиване със сапун или шампоан за тяло и отново връщане в изходно положение. Физиологичната фимоза е в рамките на нормалното и не бива да се извършва насилствено забелване или т. нар. аблация на пениса в бебешка възраст. Оперативната аблация също не е препоръчителна. Физиологичната фимоза продължава до края на първата година от живота на момчето, когато слипването изчезва напълно.

В много малък процент от децата (под 2%) се среща т.нар. вродена фимоза или кожен пръстен, когато намесата на уролог е наложителна. Обичайно се практикува втриване на медикаменти под формата на крем и леко придърпване на кожата при къпане. Това лечение е достатъчно в голям процент от случаите на вродена фимоза. Важно е дори при състоянието, познато като кожен пръстен хигиената за главичката на пениса да не се занижава, за да не се получава събиране на смегма (смес с неприятна миризма и белезникав цвят от секрета на мастните жлези, мъртва епителна тъкан и влага).

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!