Хормоналната терапия причинява депресия и самоубийства

A-AA+

Болните от простатен карцином, които са подложени на хормонална терапия значително по-често развиват депресияПациентите с рак на простатната жлеза преминават през много трудни етапи по време на диагностиката, потвърждаването и лечението на заболяването. Harvard Medical School съобщава за резултатите от свое проучване, според което болните от простатен карцином, които са подложени на хормонална терапия значително по-често развиват депресия от тези, при които е извършено оперативно лечение. Психологическите смущения, които изпитват мъжете на хормонално лечение са сериозни, увреждат качеството на живот и могат да доведат до сиуцидни намерения.

Хормоналната терапия при рак на простатата представлява ограничаване на тестотерона, което ограничава размножаването на раковите клетки. В същото време ниското ниво на хормона създава условия за свръхтегло, импотентност, умора и тежка депресия. Тези странични ефекти от лечението рядко биват обсъдени с пациентите в България и последиците от това не са обект на сериозно проучване или статистика.

В същото време в страната успешно се провежда радикално оперативно лечение при рак на простатната жлеза, включително и нервосъхраняваща лапароскопска хирургия при която постоперативните последици са изключително редки. По правило мъжете запазват своята потентност и континенция.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!