Цистектомия

A-AA+

Цистектомия - оперативно отстраняване на пикочния мехур с простатата и семенните мехурчета при мъжа.Процедурата представялва оперативно отстраняване на пикочния мехур с простатата и семенните мехурчета при мъжа. Това е една от най-тежките интервенции в урологията и изисква опитност на хирурга и максимало подготвен пациент. Прилага се при агресивни форми на рак на пикочния мехур, когато не е възможно да се отстрани само част от органа /резекция/.

Ракът на пикочния мехур е шестото по честота злокачествено заболяване в развитите страни и е причина за 7% от малигнените заболявания при мъжете и 3% при жените. По-чест е във възрастовата група, засегната от заболяването при мъжете е над 60 години. Основните рискови фактори са: тютюнопушене, хронични инфекции, тазова лъчетерапия, свръхприем на медикаменти и токсини.

След цистектомията се извършва отвеждане на урината /деривация/ по няколко различни начина, но най-често прилаганите са или създаване на нов пикочен мехур от крайната част на тънкото черво, или извеждане на уретерите извън тялото. След операцията рисковете са свързани с неестественото оттичане на урината, това са честите възходящи инфекции на уретерите и бъбреците, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

Деривация на урината след цистектомия

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!