3D моделирането на тумора улеснява ранната диагностика на рака на простатата

A-AA+

Биопсичните проби се взимат в специална схема

Когато става въпрос за рак на простатата практиката показва, че традиционният начин на биопсиране “изпуска” тумора. Така пациентите, които имат онкозаболяване не могат да бъдат диагностицирани навреме. Науката се справя с този проблем след изобретяването на Fusion биопсичния апарат. Фюжън технологията представлява комбинация между изображенията на магнитния резонанс и на трансректалната ехография. Изследването е препоръчително при мъже, които имат симптоми на рак на простатата, без традиционната биопсия да може да докаже наличието на тумор. В България единственото лечебно заведение, което притежава Fusion апарат е Хил клиник – София.

Самите лекари в Хил клиник имат голям опит в извършването на фюжън биопсиите. Те вече са направили повече от 120 такива специализирани биопсии с висок процент достоверност.

Технологията представлява компютърно „наслагване“ и изграждане на реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на сложен софтуеър урологът получава визуализация на зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на ракови клетки. Така се взима на материал за хистологично изследване именно от подозрителните участъци. Прецизната проба е с точност до милиметър, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган.

Достъпът е трансперинеален (зоната между скротума и ануса), което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Свежда до нула риска от възпаления на простатата. За самия пациент манипулацията преминава леко, тъй като е под локална упойка. Още на същия ден се изписва от клиниката в отлично общо състояние.

За повече информация: Хил клиник, 02 439 3131

Изграждане на реален 3D модел на простатната жлеза

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!