Serenoa repens при увеличена простата – заслужава ли си?

A-AA+

Екстракт от плодовете на Serenoa repens при проблеми с уринирането свързани с увеличената простата.Екстрактът от плодовете на американската палма Serenoa repens (наричан още saw palmetto) е широко използван и популярен сред мъжете като алтернативно билко-лечение при проблеми с уринирането свързани с увеличената простата. Ефектът най-вероятно се дължи на антиандрогенното, антивъзпалителното и антипролиферативното действие на екстрактът, но нито един от тези механизми не е доказан.

По-старите проучвания върху serenoa repens показват сменеси резултати при стандартна дозировка от 320 mg/ден, докато по-скорошните, големи и актуални проучвания показват липса на ефект. От мета-анализът на 17 рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, с продължителност между 4 и 72 седмици и двойна, дори тройна на дневна дозиравка от 320 mg/ден се вижда, че липсва разлика между лечението с екстракт от serenoa repens и плацебо, като не се наблюдава подобрение нито на симптомите, нито на качеството на уринирането (в случаите, когато то е изследвано). Пациентите може би усещат подобрение, тъй като симптомите от увеличената простата обикновенно са колебливи и непостоянни като интензивността им варира с времето – един ден ги има, на другия не, и дали подобрението се дължи на приема на сереноа репенс или на естествения ход на заболяването – липсата на разлика с плацебо говори по-скоро за второто.

Все пак, въпреки липсата на клиничен ефект при лечението с екстрактът saw palmetto, при проучванията не са наблюдавани странични ефекти при използването му и мъжете продължават да го ползват като билкова алтернатива на класическите лекарствата, при които е възможно да се наблядават нежелани реакции като понижаване на кръвното, либидото и др. А въпросът – Заслужава ли си?, остава отворен и всеки мъж, трябва сам да си отговори?

Автор: Д-р Васил Василев – уролог
www.urology.bg

Референции и източник:

MacDonald R, Tacklind JW, Rutks I, Wilt TJ. Serenoa repens monotherapy for benign prostatic hyperplasia (BPH): an updated Cochrane systematic review. BJU Int. 2012;109:1756-1761.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!