Анджелина Джоли не е сама

A-AA+

Развитие на простатен карцином при носителите на мутацията BRCA2 рискът от се увеличава над осем пъти а при тези с открита  BRCA1 мутация над три пъти.Генната мутация BRCA2, заради която прочутата Анджелина премахна и двете си гърди, увеличава риска за развитие на няколко вида рак, включително на млечните жлези. В последно време това е много обсъждана тема. За първи път има и мъж, който се оперира профилактично, за да избегне рака – в неговия случай рак на простатата. Носител на опасната генна мутация и с много болни от рак на гърдата роднини мъжът решава да последва примера на актрисата и да се подложи на профилактична операция.

Операцията е извършена от проф. Д-р Роджър Кирби, известен специалист в областта на рак на простатата, извършил над 2000 радикални простатектомии, директор на Prostate Cancer Center в Лондон и самият той опериран от простатен карцином.

Лондонският бизнесмен, на който е отстранена простатата е участвал в клинично проучване, провеждано от Institute of Cancer Research (ICR), включващо повече от 20 000 мъже. Резултатите от проучването показват, че при носителите на мутацията BRCA2 рискът от развитие на простатен карцином се увеличава над осем пъти а при тези с открита BRCA1 мутация над три пъти. Също така ракът на простата при носителите на BRCA2 мутацията говори за агресивен, бързоразвиващ се карцином и опасността от фатален и мъчителен край е много по-голяма.

“Знаеки, че си носител на мутацията е все едно постоянно Демоклиев меч да виси над главата ти”, казва д-р Кирби интервюто си за Sunday Times. “Това е да живееш в постоянен страх. Сигурен съм, че и други мъже носители на BRCA ще последват примера на моя пациент.”

Първоначално, изледователите от IRC погледнали скептично на новината за операцията, тъй като реално пациентът не е имал никакви симптоми и резултатите от проведения магнитен резонанс и от кръвния текст – туморен ПСА маркер не са дали съмнение за рак на простатата. Все пак обаче, е показала микроскопични ракови изменения в клетките на жлезата.

Д-р Кирби заявява, че при тази микроскопска находка не би оперирал този мъж, ако не е бил и носител на BRCA2 генната мутация.

“Относително ниският брой ракови клетки открити при биопсията на простатата на този мъж не са показание за бърза операция, но предвид природата и риска, който крия BRCA2 мутацията, смятам че това е правилният подход при този пациент”

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!