Биопсия

A-AA+

Биопсия на простатаПодготовката преди биопсия на простатата включва антибиотици, спиране на всички разреждащи кръвта лекарства (напр. аспирин) и понякога клизма. Ползва се местна упойка.

По време на биопсията пациентът лежи, докато урологът прониква със сонда през ректума. Сондата има малка куха игла, която взима малко количество тъкан от простатата. Целия тест отнема само няколко минути. По време на процедурата има минимален дискомфорт.

След биопсия е препоръчително мъжът да се въздържа от тежка физическа дейност в продължение на 48 часа, но е напълно работоспособен. Възможно е в следващите няколко часа в урината да се открие кръв.

Взетата от пациента тъкан се изследва в специализирана лаборатория от лекар-хистолог. След извършването на биопсията, когато резултатите от нея са готови е редно урологът да покани пациента си, за да обсъдят заедно данните. При стойности, които показват наличие на ракови клетки е добре за разчитането на теста да бъде привлечен и втори специалист.

Понякога биопсията се прави при доказано онокологично заболяване, за да се прецени с по-голяма прецизност степента на неговото развитие.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!
реклама

Профилактика и лечение на урологични заболявания в Хил клиник

Урология на простатата
Всеки мъж, живял достатъчно дълго се сблъсква с проблеми с простата си.
Урология на камъните
Иновативен лазерен метод за разбиване на всички видове урологични камъни, където и да се намират.
Обща урология
Индивидуален подход, ефективно лечение и профилактика на болести на уринарната система