Диагностика и лечение при рак на простатна жлеза. Заблуди и истини за простатния карцином.

A-AA+

Заблуди и истини за простатния карциномСтатистиката показва, че ракът на простатата е на трето място по честота в България при мъжете над 50 години. Всяка година броят на заболелите се увеличава. За съжаление, голям процент са пациенти в напреднал стадий, при които лечението е с лоши резултати. Затова от особено значение е навременната диагностика. На първо място мъжът трябва да се преглежда при уролог и да прави PSA туморен маркер всяка година. След това при най-малко съмнение за рак се извършва биопсия.

Има ли в семейството роднина с рак на простатата?

Научно е доказано, че рискът от развитие на рак на простатната жлеза при мъже, които имат болен баща, чичо или братовчед се увеличава с 50%. При второ поколение опасността скача със 100% и повече.

Кои са референтните граници на туморния маркер?

Нормалните стойности на PSA туморен маркер са от 0 до 4 ng/ml. При завишаване на тези показатели може да става въпрос за възпаление на жлезата, или за злокачествен процес. При стойности от 4 до 10 ng/ml вероятността за рак е около 25%. В клиничната практика се прилагат два метода за измерване на PSА във времето: скорост на нараст ване на PSА и време за удвояване стойностите на PSА. Тези два показателя играят и прогностична роля за ефекта от лечението при пациенти с вече доказан карцином на простатата. При резултати над 10 ng/ml по-често се касае за рак, отколкото за други заболявания и се извършва биопсия.

Кога един мъж може да се диагностицира с рак на простатата?

Диагнозата рак на простатната жлеза е сигурна единствено, ако е хистологично потвърдена чрез биопсия. Настоявайте пред лекаря си да извърши биопсия, ако имате завишени стойности на PSA маркера и те не се повлияват от медикаменти.

Как се лекува този вид рак?

В повечето случаи простатният карцином може да се повлияе от медикаментозна терапия. Най-сигурният и радикален метод е операцията, когато ракът е локално ограничен в капсулата на жлезата и няма костни метастази.

Кой е окончателният и радикален метод на лечение?

Алтернатовното лечение, приемът на сода за хляб и други методи НЕ ЛЕКУВАТ рака на простатата. Медикаментозната терапия НЕ ЛЕКУВА рака на простатата. Хайфу методът, който представлява високоинтензивен ултразвук, НЕ ЛЕКУВА рака на простатата и засега се смята за експериментален подход. Често лъчелечението – външно или така наречената брахитерапия НЕ ЛЕКУВАТ рака на простатата.

Единственият радикален, препоръчан от всички уролози, практически доказан метод на лечение е физическото отстраняване на тумора и изваждането му от тялото чрез операция. Методът се нарича радикална простатектомия и дава на пациента повече от 90% вероятност завинаги да се е излекувал от този вид рак.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!