Неволно изпускане на урина – инконтиненция

A-AA+

Инконтиненция - неволно изпускане на уринаИнконтиненцията на урината представлява неволно (несъзнателно) изтичане на определено количество урина и неспособността на пикочния мехур да я задържи. Инконтиненцията може да е резултат както на урологични заболявания, така и на патологии на централната нервна система, гръбначен мозък и др.

Вродени заболявания на урогениталната система: екстофия на пикочния мехур, тотална еписпадия, вродени аномалии на уретрата (двойна уретра, широка уретра), фуниевидно разширение на мехурната шийка, аномалии, свързани с фиксирането на пикочния мехур и уретрата.

Придобита инконтиненция: при възпалителни заболявания на пикочния мехур, мехурната шийка, простатната жлеза, коликулус семиналис и уретрата, както и на туберкулоза на пикочния мехур, тумори на пикочния мехур и уретрата, камъни и чужди тела в пикочния мехур и уретрата, увеличена простатна жлеза /ДПХ/ и карцином на простатата.

Най-често придобитата инконтиненция се среща след оперативни интервенции на увеличена простата (аденомектомия) и (простатектомия), рак на простатната жлеза, трансуретрални резекции със засягане на сфинктерите, уретротомия, травми на пикочния мехур, уретрата и пространството около тях, гинекологични операции. Честите раждания също увреждат сфинктерния апарат и могат да доведат до инконтиненция. Лъжлива инконтиненция установяваме при мехурновлагалищни и уретровлагалищни фистули.

Лечението на неволното изпускане на урина при жените в момента се извършва по неоперативен и оперативен път, съответно чрез инжектиране на гел около уретерата или чрез поставяне на слинг. И двете манипулации в България се извършват единствено в Хил клиник – София.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!