Имаш проблеми с простатата. Как да си избереш лекар?

A-AA+

Имаш проблеми с простатата. Как да си избереш лекар?Много често, когато имаме медицински проблем започваме да търсим препоръка на познати или в интернет. Събираме мнения, лични истории и накрая малко „на късмет” отиваме при един или друг лекар.

Какво е важно, когато търсим подходящия за нас уролог:

  1. Клиниката да е специализирана, т.е. да има не просто урологичен кабинет, а урологично отделение с няколко лекари и помощен медицински персонал. Това доказва, че си попаднал на сериозен екип.
  2. Клиниката да е оборудвана с модерна техника. Дори и най-способният лекар без апаратура не може да разреши проблема. Дори да ти се наложи да пътуваш извън града, в който живееш си струва да направиш усилие, което ще ти спести бъдещи неприятности.
  3. Урологът да е продължил да се обучава и развива и след университета. Лекар, който лежи на „стари лаври” и няма ежегодни допълнителни квалификационни курсове не може да заслужи доверие, защото не е в течение на най-новото в медицината.
  4. Лекарят да е опитен, да има стотици оперирани и излекувани пациенти, да е специализирал в България и в чужбина, да знае тънкостите на професията, а не механично да дава един и същ съвет/лекарство на всеки, който му влезе в кабинета. Да разполага с ехограф, да има лаборатория – абсолютно необходимо за първоначалната диагностика на простатата!
  5. Срещу лекарят да няма отрицатели мнения, да не е допускал лекарски грешки, да има добра репутация, да го канят като експерт в медиите и да го уважават в урологичните среди.

Какво е важно, когато избираме болница, в която да си оперираме простатата:

  1. Чистота и ред! В болница, която има инфекции, хигиената е на ниско ниво, не е правен ремонт, няма достатъчно персонал, който да чисти много вероятно е следоперативният период да е кошмар, да получите усложнения, възпаления и пр.
  2. Операционният екип да не е от лекари на пенсионна възраст. Често в България продължават да оперират лекари на 75 и повече години, които имат опит, но вече са слаби физически. Една операция изисква от хирурга голямо напрежение, съсредоточаване, отдаденост. Лекари между 35 и 55 години са най-добри в операционната – имате вече умения и рутина и в същото време са издръжливи, в кондиция, с точна ръка, с бистър ум, не се уморяват лесно.
  3. Клиниката да има модерна апаратура, която се използва ежедневно, а не стои заключена в някой шкаф. Не е все едно да те оперират хора, които имат зад гърба си стотици операции и такива, които са направили десетина и още се учат. Световната практика показва, че да се обучи един хирург в даден метод са необходими поне 20-30 операции, затова е важно да проучиш дали няма да бъдеш използван за тренинг на лекаря си, който тепърва се учи да работи с лазер.
  4. Лекарят да е опитен, да оперира 5 и повече години, да има хиляда пациента зад гърба си, за да е сигурен в това, което прави. Рутината в операционната гарантира по-бърза операция, т.е. по-малко време под упойка!
  5. Клиниката да не работи с остарели методи, които рискуват живота. В Европа, САЩ и Канада почти не се ползва скалпел за операция на простатата. Ако се касае за рак се предпочита лапароскоп, ако се касае за доброкачествено увеличена простата се премахва с лазер.

Важна ли е цената на операцията? Това е въпрос, който си задава всеки мъж с проблемна простата. Важна е! Но по-важно е да нямаш усложнения, възпаления, незарастваща оперативна рана, изпускане на урина, увреден пикочен мехур, импотентност. Пълната упойка е особено коварна. За мъже, които са със сърдечни проблеми или диабет, мъже в напреднала възраст тя може да е дори фатална! Една на пръв поглед „безплатна” операция на простата, която се плаща от Здравната каса може да ти струва скъпо и прескъпо. В същото време да се оперираш в нова, престижна клиника от доказан със световната си практика уролог е безценно. Както са казали хората „Здраве с пари не се купува”!

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!