Защо инконтиненцията не бива да е забранена тема?

A-AA+

Защо инконтиненцията не бива да е забранена тема?Хиляди мъже и жени страдат от инконтиненция – нежелано изпускане на малки количества урина. Да не можеш да контролираш пикочния си мехур е дискомфортно, засрамващо състояние, което пациентите често крият, а не търсят решение.

Средно всяка четвърта жена и всеки десети мъж живеят с този проблем като го смятат за нерешим и доживот. Стрес-инконтиненцията се приема за най-разпространена при дамите и се причинява от травма при раждане, анатомично нарушение или възрастови изменения (свличане на тазовите органи), особено при наднормено тегло. При мъжете проблемът възниква в общия случай след лошо направена радикална простатектомия или отворена операция за премахване на увеличена простата.

За лечението на това състояние при мъжете ефективно се прилага изкуствен сфинктер, а при дамите – гел, слинг или меш. Минимално инвазивни операции се извършват едва на няколко места в страната. Едно от малкото места в България, където инконтиненцията се диагностицира спрямо установените най-добри световни медицински протоколи, а именно чрез уродинамично изследване, е Хил клиник в София. Болницата разполага с техническо оборудване за уродинамика, а и със специалисти, които могат да „прочетат“ вярно резултатите, за да установят причината за незадържане на урина и съответно да препоръчат най-подходящия за всеки пациент начин на лечение.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!