Йод и рак на простатата

A-AA+

Йодът е абсолютно необходим за здрава простата така, както за здрава щитовидна жлеза, яйчници и гърди.Йодът е абсолютно необходим за здрава простата така, както за здрава щитовидна жлеза, яйчници и гърди. Йодният дефицит увеличава риска от рак както на щитовидната жлеза при жените, така и на простатната жлеза при мъжете. Учени споменават недостига на микроелемента като възможна причина за развитие на рак на простата.

Обяснението защо това се случва на застаряващите мъже е просто. С напредване на възрастта повишеното токсично излагане, което повечето мъже имат поради прием на нездравословни храни и напитки изисква повече йод. Така се стига до липса на йод, а натрупване на флуорид, бромид, олово и живак от тялото.
Йодът е елемент в природата, който се среща по-често в океана, отколкото на сушата. Той е основен компонент на хормони на щитовидната жлеза, които участват в регулацията на различни ензими и метаболитни процеси. Хормони на щитовидната жлеза регулира много важни биохимични реакции, особено синтеза на протеини и ензимната активност.

При нормални обстоятелства човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод. Той е отговорен за:
- регулиране настроения
- здравето на простатната и щитовидната жлеза
- съдейства при регулирането на кръвното налягане и кръвната захар

Йодът е важен антиоксидант и има изразено антитуморно и антисклеротично действие. Сетовната здравна организация официално признава, че йодният дефицит е най-съществената причина за предотвратима умствена изостаналост. Йодът значително увеличава уринната екскреция (естествено отделяне, изхвърляне) на флуорид и бромид. В мозъка йодът се концентрира в областта, свързана с болестта на Паркинсон. Другото място, където се концентрира йод е простатата!

Всичко това алармира, че не бива да игнорирате значението на вашия йоден статус. Той задължително трябва да се набавя в достатъчни количества, за да може организмът на мъжа над 50 години да действа безупречно. Няколко проучвания са доказали връзката между недостиг на йод и развитието на рака. Съществува литература по въпросите за йода като жизненоважен компонент за лечение на карцином, а също така и за профилактика на коварната болест. Един от радетелите на висок прием на йод е д-р Дейвид Дери, който твърди, че йодът играе роля в елиминиращата система на организма, когато самото тяло изолира и унищожава раковите клетки и собствените си клетки, заразени с вируси.

От друга страна свръхприемът на йод е също толкова опасен, колкото и липсата му. Трябва да знаем, че се нуждаем се средно около 150 микрограма от микроелемента на ден и е най-доре да го приемаме чрез храненето. Йодът се съдържа най-вече в морските дарове, сардини, кисело мляко, краве мляко, яйца, ягоди, прясно сирене, йодизирана сол. Не винаги йодът като хранителната добавка е полезен при проблеми с жлезата. Приемът му без лекарско наблюдение може да е опасен при болест на Грейв и наличие на топли възли.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!