Какво представлява лазерното разбиване на камъни?

A-AA+

Когато камъкът не може да се разбие външно се прибягва до операция, но с лазер това е най-безболезно и съхраняващо тялото.Външното разбиване чрез литотриптер не е особено ефективно. Хиляди пациенти се оплакват, че се им се налагат 4-5 литотрипсии, а камъкът си стои!

При лазерното разбиване (наричано още лазерна литотрипсия) се използват естествените отвори на тялото, за да се достигне до камъка, без да се налага да се правят разрези.

Когато камъкът не може да се разбие външно се прибягва до операция, но с лазер това е най-безболезно и съхраняващо тялото.

Методът представлява достъп до камъка през естествения отвор на тялото с помощта на специално оптично влакно. Лазерната енергия работи върху камъка и го разбива на ситни песъчинки. Така разтрошен камъкът се изсмуква навън. Методът е изключително ефективен: с над 95% успеваемост, много нисък процент усложнения и минимален болничен престой за около 20-24 часа.

В България са много малко специалистите, които са работили с лазер за разбиване на камъни. Повечето лекари сега тепърва усвояват метода, затова често в болниците гостуват уролози от западноевропейски клиники, които извършват операциите на много усложнени пациенти.

Камъни в пикочния мехур се разбиват много по-лесно от камъни в бъбреците, затова в България е по-вероятно да предложат лазерна литотрипсия именно на пациент с камък в пикочния мехур.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!