Как да се грижим за простатата?

A-AA+

Простатата се намира непосредствено под пикочния мехур и пред ректума.Простатната жлеза произвежда течност, която съставлява значителна част от обема на спермата. Това я прави част от половата система и важен елемент в процеса на еякулация. Простатата се намира непосредствено под пикочния мехур и пред ректума. Пикочният канал преминава през простатата веднага след напускане на пикочния мехур, затова нейното състояние влияе върху способността за уриниране.

Съществуват три основни болестни състояния, които увреждат простатата:

  • Простатит е остро или хронично възпаление на простатата, което може или не може да се дължи на инфекция. Хроничният неинфекциозен простатит е най-често срещаната форма.
  • Доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН) е уголемяване на простатата, поради увеличаване на репродуктивния брой на някои видове клетки на простатата.
  • Ракът на простатата е третият и най-сериозен проблем

За предотвратяване или подпомагане на лечението на простатата се препоръчва хранителен режим и промяна на начина на живот.

По отношение на диета, е важно да се ядат много плодове и зеленчуци; намаляване на консумацията на червено месо и млечни продукти (вегетарианците имат по-ниска честота на паталогични състояния на простатата); намаляване на консумацията на обработени храни. Уролозите твърдят, че мъжете, които се хранят предимно с необработени, естествени храни (за предпочитане биохрани или контролирани биологични насаждения) са с по-здрава простата. Препоръчителни са: горски плодове, тиквени семки и зеленчуци от семейство Кръстоцветни: рукола, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, зеле и т.н.

Важно е да се уверите, че получавате достатъчно Омега-3 мастни киселини. Лесно е да се приемат повече Омега-6 мастни киселини, защото те са доминиращи липиди в повечето полиненаситени растителни масла. Но Омега-3 мастните киселини се набавят по-трудно с традиционното меню на българския мъж. В миналото, основен източник на Омега-3 в нашата диета са били дивеча и рибата. Животните не произвеждат Омега-3, а го набавят от растителната храна, която консумират, а рибата – от водораслите. За съжаление, дивечът и рибата вече не са храни, които могат да бъдат препоръчани за редовна консумация, защото те често да поели токсини като: живак, диоксини и полихлорирани бифенили. Поради тези и други причини, се препоръчват като източник на омега-3: конопено семе, конопено масло и лененото масло.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!