Как да се отървем от цистита?

A-AA+

Как да се отървем от цистита?Често желание за уриниране, болка, дискомфорт, дразнене, парене, чувство за неизпразнен пикочен мехур са досадни прояви на цистита – възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур. Има няколко начина да спомогнете лекуването на заболяването, но те не отменят необходимостта да се консултирате с лекар уролог.

  1. ВОДА – веднага след като усетите първите симтоми започнете да приемате повече вода. Поне литър и половина за 12 часа трябва да е количеството, което изпивате. Колкото повече пиете, толкова повече ще уринирате, а това ще намали развитието на микроорганизмите в пикочния ви мехур, тъй като те се чувстват по-добре в алкална среда
  2. ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА – смята се, че червената изсушена боровинка има превантивна роля, затова хапвайте често този вкусен плод, ако циститът ви рецидивира
  3. АНТИБИОТИК – при цистит се налага антибиотична терапия. Обикновено се предписва медикамент, който се приема еднократно, но има продължително действие. Лабораторно изследване ще покаже какво лечение е най-подходящо във всеки отделен случай. Не взимайте антибиотик, който е предписан на ваш близък или роднина!

Особено важно е бременните жени да обръщат внимание на симптоматиката на цистита. Препоръчително е лечението да се предхожда от цистобактериологично лабораторно изследване, за да се предпише подхощият антибиотик, който да повлияе възпалението.

Друг критичен период за повишен риск от цистит е менопаузата, когато влагалището се изсушава. Тогава лекарите съветват да се използва всеки ден хидратиращ гел или сапун за интимната хигиена.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!