Лазерна хирургия при увеличена простата

A-AA+

Простатната лазерна хирургия е процедура, която премахва пикочни симптоми, причинени от уголемена простата или т.нар. доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН). Модерните методи за премахването на увеличена простата, която създава уринарни смущения са лазерите. Простатната лазерна хирургия е процедура, която премахва пикочни симптоми, причинени от уголемена простата или т.нар. доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН).

В България има няколко места, където може да се проведе лазерна операция. Като клиниката с най-голям опит и стотици случаи е в София, кв. Бояна, Хил клиник. Само там имат прочутия Зелен лазер. По време на операция на простатата лазерът, комбиниран с миникамера се вкарват през върха на пениса. Когато са вече в тръбата, която носи урината от пикочния мехур (уретрата) започва да се обработва самата простата. Лекарят премахва простатната тъкан, която притиска уретрата и блокира потока на урината.

Всички лазери използват концентрирана светлина за генериране на висока температура, но Зеленият лазер е предназначен специално за простата и най-бързо унищожава тъкмо тази тъкан. Неговата дължина на светлината е 532 nm (нанометра).

Има два основни типа лазерна операция:

  1. Лазерна аблация – стопява тъканта, нарича се зелена светлинна терапия
  2. Лазерна енуклеация – използва лазер, за да изреже простатната тъкан, както с традиционната отворена операция на простатата, разбива тъканта в пикочния мехур и изважда отново през пениса извън тялото.

Видът на лазерната операция, която Вашият лекар ще използва зависи от няколко фактора, включително размера на простатата, вашето здраве, вида на лазерно оборудване (например при големи простати трябва да има Зелен лазер) и опитността на Вашия лекар.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!