Медикаменти за лечение на увеличена простата

A-AA+

Медикаменти за лечение на увеличена простатаПрез последните години учените се опитват да намерят начин за намаляване или поне спиране на растежа на простатата чрез медикаменти.

Тяхната цел е да намалят остротата на основните симптоми, свързани с уголемената простата и помагат на много мъже, без използване на хирургичното лечение на ДПХ. Има шест лекарства за намаляване на тежестта на основните симптоми, свързани с уголемена простата.

Подтискащ секрецията на DHT хормона е Финастерид Finasteride (в аптечната мрежа може да го срещнете като Alfinal, Penester, Proscar, Prosterid, Finasta, Finasterid Acord) и Дутастерид (търговско наименование Avodart). Нежелани странични реакции: алергични прояви, уртикария, в тестисите.

За отпускане на гладката мускулатура на простатата и шийката на пикочния мехур се ползват алфа-блокери. Уролозите препоръчват един от четирите лекарства – Теразозин, Алфузозин, Доксазозин или Тамсулозин, като последните две първоначално са били използвани за понижаване на кръвното налягане и вече рядко се предписват.

Използването на комбинация при приема на Финастерид и Доксазозин по-ефективно предотвратява прогресията на увеличена простата. Практиците твърдят, че 67% от пациентите са се повлияли от комбинирана терапия в сравнение с 39%, които съобщават за подобрение след прием само на Доксазозин и 34%, които са доволни от лечение само с Финастерид.

Финастерид (Finasteride) и простата

Финастерид е медикамент, който се използва за облекчаване симптомите на увеличена простата и намаляване риска от задържане на урина. Често се ползва в комбинация с алфа-блокери при пациенти с доброкачествено уголемена простата. Активна съставка е в лекарствените средства Alfinal, Penester, Proscar, Prosterid, Finasta, Finasterid Acord

Алфа-блокери и простата

Алфа-блокерите са медикаменти, които влияят върху гладката мускулатура на скромата на простатата и така облекчават уринирането. Фармацията предлага високо селективни алфа-блокери, които засягат слабо кръвообръщението и по-специално не понижават артериалното налягане, което беше проблем преди.

Познати в България алфа-блокери: Теразозин ( с търговски имена – Setegis, Haytrin, Gitrin), Алфузозин (Uroksatral, Dalfaz), Доксазозин (Artezin, Vero Doksaprostan Zokson, Kardura, Kardura CL Kardyura, Magurol, Tonokardin), Тамсулозин (с търговски имена – Flomax, Omnic, Revokarin, Tamsulon-FS Fokusin, Omsulozin).

Често по-добър ефект алфа-блокерите имат при комбиниран прием с Финастерид.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!