Моември е! Месецът на бащата.

A-AA+

Моември е! Месецът на бащата. Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване на мъжете в зряла възраст.Защо има нужда от Моември?

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване на мъжете в зряла възраст. Той е лечим, ако се открие навреме, а се открива на време само чрез преглед при уролог и туморен маркер. Изследването трябва да се прави всяка година! Окуражи своя приятел, баща, брат, колега, съпруг или дядо – любим и близък човек, надхвърлил петтесетте да се погрижи за себе си.

Моември е точното време за това!

На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно и много мъже да приемат забавния елемент, все пак това е предизвикателство.

Произлязъл от Австралия, „месецът на мустака“ добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация „Movember“ – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.

Жените също могат да участват понякога, стига да са готови да се отрекат от естетическата полза на обезкосмяването поне за един месец.

Целта не е просто привличане на вниманието и забавление, а и благотворителна, в полза на обществото.

Задачата е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и за съжаление най-типично мъжко заболяване – рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете. Всяка година 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.

Това обаче не е български феномен, почти навсякъде по света от мъжете се очаква да бъдат силни, да не се оплакват, да не се поддават на слабост и… ,абсурдно, дори да не се разболяват. По същата логика мъжете са склонни да не обръщат сериозно внимание на профилактиката и контролните прегледи – за повечето от тях това е признак на слабост.

За това именно е и този месец. Месецът, когато всеки мъж носи със гордост своя белег на мъжествеността, когато се обръща към своите братя по пол, за да покаже съпричастност и да покаже, че не се притеснява да се отнесе сериозно към собственото си тяло, и че не смята, че това е признак на слабост. Поне за един месец.

За повече информация, посетете: MUSTAK.EU

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!