Трябва ли да се оперира увеличена простата?

A-AA+

Увеличената простатна жлеза пречи на уриниранетоУвеличената простатна жлеза пречи на уринирането и е пречка за пълноценния живот на голяма част от мъжете след 55-60 години. Повечето мъже не обръщат внимание, пият билки или лекарства без рецепта и смятат, че това е нормално за възрастта им. Тъй като не е заболяване, което само по себе си не застрашава живота, но може да доведе до усложнения, които са увреждащи бъбреците и пикочния мехур, самолечението не е добър подход.

Растежът на клетките вътре в простатата става главно в централната й част, а това е именно мястото, където преминава канала за уриниране. Като увеличават броя си клетките на простатната тъкан притискат този канал, той започва по-трудно да пропуска урината, а накрая съвсем спира. Все едно притискате маркуч, през който тече вода. Ако продължавате да притискате струята ще намалее, а накрая съвсем ще спре. Но какво става в другия край на маркуча? Водата се събира, оказва налягане и става опасно, нали? При невъзможност за уриниране мъжът незабавно трябва да отиде на уролог, за да му постави катетър, защото задържането на урина е застрашаващо живота състояние. Друг проблем при увеличената простата е, че тя започва да притиска и пикочния мехур, като нарушава функциите му.

Нормален и ограничен уринарен поток

Въпреки, че е свързано с процеса на стареене и се смята за нещо нормално увеличаването на тъканта на простатата е процес, за който трябва да се вземат мерки. Практически той може да се облекчи по много способи, но да се спре може по един единствен начин – чрез операция. И то не операция, която просто да разшири канала и след време мъжът отново да изпита затруднения, а такава, каквато ще реши проблема завинаги. Разликата между операцията със скалпел и лазерната операция е в това, че с първата просто се изрязва част от простатата, която обаче продължава за расте и след няколко години симптомите се завръщат. При лазерното изпаряване на простата се премахва цялата тъкан и мъжът перманентно се е освободил от притесненията си.

Всеки човек, който иска веднъж и завинаги да премахне простатата си и да уринира спокойно няма друга алтернатива освен операция с лазер и то такъв, който е специално създаден за урологията /напр. Зелен лазер/.

Простатна лазерна хирургия

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!