Проблемите с простатата са под влияние на диетата

A-AA+

Проблемите с простатата зависят от диетата, но не като съзнателно избягване на някои видове храни, а по-точно зависи от това с което съвременният мъж се храни.Все по-често различни изследователи стигат до извода, че проблемите с простатата зависят от диетата, но не като съзнателно избягване на някои видове храни, а по-точно зависи от това с което съвременният мъж се храни. Наложилият се начин на живот ни лишава от важни вещества, отговорни за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Не малко изследвания свързват червеното вино с по-нисък риск от заболяване от рак на простатата. Предците ни като правило са консумирали по-често червено вино с храната, в сравнение с концентрирания алкохол и по-рядко са страдали от простата. Според изследователите от Университета в Бирмингам, именно антиоксидантът ресвератрол (Resveratrol), който се съдържа в червеното вино, оказва благоприятно въздействие върху човешкия организъм и намалява вероятността мъжете да имат проблеми с простатата.

Учените са наблюдавали опитни мишки разделени на групи. Едната група е получавала ресвератрол, а другата не. Резултатът потвърдил предположенията, че приемащите ресвератролът мишки са по-малко уязвими от рак на простатата или видът му е бил по-малко опасен от тези от контролната група.

Основният проблем е, че ако човек желае да си набави нужното количество от ценния антиоксидант, ще нужно ежедневно да пие не малки количества червено вино. Решене може да бъде добавянето към диетата на храни богати на ресвератрол, като: грозде, боровинки, мушмули, нар, кашу и др.

Омега-3 мастните киселини също биват сочени като инхибитор за развитието на рак на простатата. Есенциалните мастни киселини са група от девет полиненаситени мастни киселини. Омега-3 мастните киселини не се синтезират в човешкия организъм и е необходимо да бъдат набавяни чрез храната. Един от дъстъпните начини да си набавите този вид мастни килселини е да приемате рибеното масло или да добавите към менюто си подходящи количества варена или печена риба, като: скумрия, херинга, риба тон, сьомга, както и много други.

Все още не е изяснено по какъв точно начин Омега-3 мастните киселини влияят върху раковите клитки, за да постигнат забавянето на развитието на туморните образования. Предполага се, че наличието на тези есенциални мастни киселини осигурява нормалното действие на основни процеси в организма, отговорни за здравето на човека.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!