Простатен карцином – най-пълната информация на едно място

A-AA+

Нашето изследване определя водещата роля на операцията в сравнение с всички останали медицински методи за лечение и като ефективност, и като рентабилност.Най-всеобхватното ретроспективно проучване, провеждано някога, сравнява основните видове лечение на рак на простатата. То ги подрежда спрямо приноса при спасяването на човешки живот и икономическата ефективност. Проучването е дело на екип от изследователи от Университета на Калифорния, Сан Франциско (UCSF) с подкрепата на Националния онкологичен институт на САЩ.

Появявайки се сега и в британския вестник по урология, научната работа анализира 232 статии, публикувани през последното десетилетие: медицински доклади, резултати от клинични проучвания сред пациенти с ниско, средно и високорисковите форми на рак на простатата, които са били лекувани с един или повече от стандартните процедури – лъчева терапия, хирургия, хормонални терапии и брахитерапия.

Анализът показва, че за хората с неагресивен на рак на простатата имат доста добри, почти 100% шансове да преживеят следващ 5-годишен период. С приблизително еднакъв успех са както лъчевата терапия, така и операцията, но операцията е значително по-евтина.

За другите видове рак, както статистиката по отношение на преживяемост на пациента, така и по отношение на разходите са в полза на операцията в сравнение с другите форми на лечение.

“Нашето изследване определя водещата роля на операцията в сравнение с всички останали медицински методи за лечение и като ефективност, и като рентабилност.” категорично заявява д-р Матей Куперберг, асистент-професор по урология и епидемиология и биостатистика в един от най-големите американски центрове за проучване на рака.

При диагноза рак на простатата има много възможности за лечение, но малцина анализират на разходите. Локализиран рак на простатата се открива при 81% случаите на заболели в САЩ, който обща са четвърт милион годишно. Това е официалната статистика на Националния институт за рака. Останалите болни са с тумори, които са извън простатната капсула, с метастази в други части на тялото.

Има няколко метода на лечение на тази форма на болестта, включително различни видове хирургия (отворена или лапароскопска); лъчева терапия (лъчева терапия с повишаване на дозата, кинт-модулирана радиационна терапия и брахитерапия); хормоналните терапии, както и комбинации от всяка от тях. Много мъже с неагресивен рак на простатата не трябва да прибягват до някое от тези лечения и може да бъдат поставени под т.нар. активно наблюдение поне в началото.

Методите за лечение на локализиран рак на простатата често се различават драстично в различните болници. Като твърди Куперберг, един човек може да бъде подложен на операция, докато на някой на другия край на града с много сходен тумор може да се назначи лъчетерапия, а трети да остане само под активно наблюдение.

“Досега имаше много малко солидни доказателства, че един подход е по-добър от друг”, казва Купенберг. Основният мотив за новото изследване е да се съберат данни за ефективността и на разходите. Системата на здравеопазването с корекции и промени може да коства човешки живот. Изследването не разглежда протонната терапия, която е изключително скъпа и нерентабилна, а се фокусира върху оперативното лечение и комбинираната лъчева терапия в полза на операциите.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!