Профилактика на бъбречни заболявания

A-AA+

Профилактика на бъбречни заболяванияПонякога това, което не можем да видим ни убива. Бъбречните заболявания остават дълго време недиагностицирани, защото хората рядко се подлагат на профилактични прегледи. Изследванията са безболезнени и струват малко. Например, изследване на урината, което открива прекомерно количество белтък /албуминурия/ е един от първите признаци за увредена функция на бъбреците. Това е невидимо за човешкото око насищане на урината, но много лесно и евтино да се открие чрез лабораторен анализ.

Препоръчваме всяка година да провеждате изследване на урината, особено при случаи в семейството на роднини с болни бъбреци и диабет.

Една от основните причини за възникване на бъбречно заболяване, макар и непозната за широката публика, е затлъстяването. При свърхтеглото оранизмът попада в състояние на метаболитен сидром, а в тъканите на бъбрека се развиват склеротични изменения. Заплаха е и приемът на голяма част от лекарствата, които са невротоксични, т.е. товарят бъбреците. Има и определени групи, създаващи сериозни проблеми – противогъбични антибиотици, имуносупресорите, някои токсични антибиотици, както и контрастните вещества за изследване на съдове.

Инфекциите на пикочните пътища биха могли да бъдат причина за увреда на бъбреците, защото остават дълго време нелекувани. Стрес и травма за бъбреците е и рязкото отслабване, до достигане на подномрено тегло, вкл. анорексия.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!
реклама

Профилактика и лечение на урологични заболявания в Хил клиник

Урология на простатата
Всеки мъж, живял достатъчно дълго се сблъсква с проблеми с простата си.
Урология на камъните
Иновативен лазерен метод за разбиване на всички видове урологични камъни, където и да се намират.
Обща урология
Индивидуален подход, ефективно лечение и профилактика на болести на уринарната система