Профилактика на камъни в бъбреците

A-AA+

Лимоновият сок предотвратява камъни в бъбрецитеКамъни в бъбреците – който дори веднъж е бил в това състояние, то той не би го пожелал дори и на най-големия си неприятел, а би направил всичко за да го избегне в бъдеще. Но как? Доказано в практиката, профилактиката на заболяванията може да ги предотврати. Това важи с пълна сила и за бъбречно-каменната болест, известна още като нефролитиаза (от nephro- бъбрек + -lith камък and -iasis смущение).

Парче лимон в чаша вода на гладно активизира обмяната на веществата и спомага за контрола над теглото, осигурявайки на организма ни важни витамини и минерали. Освен всички ползи на цитрусовия плод е установено, че лимонената киселина може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Изследванията, проведени в Американската асоциация по урология, подчертават факта, че лимонада или лимоновият сок могат да премахнат всички отлагания, благодарение на които се появяват камъни в бъбреците. Това се случва, благодарение на цитратните йони, които се свързват с калциевите йони до калциев цитрат, лесно разтворим във вода. С приема на половин чаша лимонов сок, разреден във вода всеки ден, може да увеличи количеството цитрат в урината, което от своя страна да намали значително риска от бъбречно-каменна болест.

Общата дехидратация на организма също може да причини проблеми. Един на всеки 10 души в България страда от конкременти в бъбреците. Всичко започва с образуване на малки кристали – отпадни продукти на обмяната на веществата в кръвта, които се отлагат в органите. С времето тези кристали се обединяват и образуват пясък, а по-късно и камък.

Изчистването на всички отпадни вещества от тялото ни през бъбреците е възможно, само ако има достатъчно течности, които да ги „промият“. Липсата на вода в организма води до натоварване на бъбреците с урина, която има висока концентрация на химикали, участващи във формирането на камъните. За да не се случва това, е наложително да приемате достатъчно течности, около 1500 ml (литър и половина) дневно.

Камъни в бъбреците / Нефролитиаза

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!