Ракът на простатата не убягва на кучешкото обоняние

A-AA+

Кучетата надушват ракът на простатата, когато подушат урината на пациента.Ракът на простатата е често срещано заболяване, поради което лекарите търсят начини за неговото диагностициарне възможно най-рано, тъй като се лекува по-успешно в начален стадий на развитие. В своите изследвания уролозите са включили и кучета, на чието обоняние разчитат криминолозите, например.

Кучета, обучени да откриват определени съставки в човешката урина, са способни да надушат рак на простата, независимо от стадия на развитие на заболяването. Това установили лекари от болницата Humanitas в Милано.

Проведените опити показват, че най-добрите приятели на човека успяват да открият коварния рак, използвайки единствено изключителното си обоняние, за което отдавна знаем, че превъзхожда многократно това на хората. Лекарите от болница Humanitas са провели най-мащабното подобно изследване, организирано някога, в което са включени 667 души.

Две кучета, преминали специална подготовка, успяват да надушат простатния карцином с точност до 98%. Получените резултати показват, че анализът на летливите органични съединения в урината е добра база, на която може да се разработи методология за диагностициране на злокачествените заболявания.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!