Ракът на простатата в центъра на обсъжданията на Симпозиума по злокачествени заболявания на пикочо-половата система 2013 в САЩ

A-AA+

Последният симпозиум, който се проведе на 14 февруари 2013 г. във Флорида, САЩ излезе с официално изследване по проблемите на рака на простатата и малките тумори в бъбреците.Последният симпозиум, който се проведе на 14 февруари 2013 г. във Флорида, САЩ излезе с официално изследване по проблемите на рака на простатата и малките тумори в бъбреците.

Изследването разглежда обещаващи нови терапии и данни за относителните предимства на установени методи за лечение на пикочо-половите ракови заболявания.

Учените са установили, че висок риск от рак на простатата има сред населението от афро-американски произход, както и застаряващи мъже от всички раси. След навършване на 75-годишна възраст около 40% от мъжете са високорискови за развитие на рак. Още веднъж се подчертава, че следва всички да получат информация за ползите от PSA скрининга, за да вземат информирано решение за своето здраве.

Лечението чрез продължителна блокада и андроген терапия може да се съкрати на половина, без да се застрашава оцеляването на пациента. Проведеното рандомизирано проучване показва, че мъжете с висок риск на рак на простатата, които се лекуват чрез лъчева терапия и 18 или 36 месеца са подложени на андрогена блокада имат сходни резултати. Откритието означава, че стандартният курс на андрогенна терапия от 24-36 месеца може да бъде безопасно съкратен с 50%. Товя няма да се отрази негативно върху общото състояние на пациента.

Сред всички тумори на пикочо-половата система най-често срещани са рак на простатата, бъбреците, пикочния мехур и тестисите, а по-рядко срещани тумори са тези на пениса, уретери и други пикочни органи. През 2013 г. повече от 388 000 души в САЩ се очаква да бъдат диагностицирани със злокачествен тумор на отделителната система, както и да има 60 000 смъртни случая с такава причина. Най-често срещаният рак – ракът на простатата според оценките ще бъде открит при повече от 238 000 мъже в Съединените щати през 2013 г.

Симпозиумът е проведен със съдействието на Американското дружество по клинична онкология (ASCO), на Американското дружество по радиационна онкология (ASTRO) и Обществото по урологична онкология.

www.asco.org American Society of Clinical Oncology (ASCO)

www.astro.org American Society for Radiation Oncology (ASTRO)

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!