Рак на пениса

A-AA+

Карциномът на половия член е рядко злокачествено заболяване, което се среща в около 3% от всички случаи на туморни заболявания на половата система.Карциномът на половия член е рядко злокачествено заболяване, което се среща в около 3% от всички случаи на туморни заболявания на половата система. Практически в държавите, където обрязването е обичайно още в детска възраст рак на пениса се среща още по-рядко.

Какво предизвиква рак на пениса?

Заболяването е мултифакторно, но обичайно уролозите съобщават за следните първопричини:
- фимоза или друг възпалителен процес като баланит и баланопостит
- венерически болести, вкл. човешкия папилома вирус HPV, който според научни данни е виновен за около 40% от случаите на рак на половия член
- лавкоплакия или еритроплазия, които да дегенерират до карцином
- Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН)
- микротравми на пениса
- много сексуални партньори
- тютюнопушене
- терапия с UV светлина (мъжете с псориазис, които са били лекувани с помощта на ултравиолетова светлина имат повишен риск от рак на пениса)

Какви са симптомите при рак на пениса?

Първоначално заболяването е безсимптомно, по-късно се появяват зачервявания, дразнене, повишена чувствителност и сърбеж. В същото време подобни симптоми не означават непременно злокачествен процес, те могат да се дължат на алергия, парафимоза, приапизъм, травма, екзема, контактен дерматит, интертриго, импетиго, гъбична инфекция, болест на Пейрони, микропенис и други.

Преобладаващата част от случаите са на плоскоклетъчен (спиноцелуларен) карцином и засяга главичката на пениса. Бива три вида според начина на разпространение: полипозно-папиларен рак, който прилича на брадавица; инфилтративна форма, при която ракът расте навътре в дълбочина, засягайки уретрата и кавернозните тела и язвена форма, с вид на раничка с надигнати ръбове и белезникав налеп.
При този вид карцином се увеличават лимфните възли в ингвиналната област и понякога се появяват болки при ерекция или секрет.

Често ракът на пениса е вторично заболяване, т.е. органът е засегнат от метастазирал друг вид рак.

Къде може да метастазира рака на пениса?

Карциномът на пениса метастазира по лимфен път. Първо засяга ингвиналните лимфни възли, а след това илиачните и парааорталните лимфни възли. Хематогенни разсейки възникват късно, главно в костите и белите дробове.

Как се лекува този рак?

На първо време следва да се диагностицира в ранен стадий чрез оглед на половите органи и лимфни възли, а при съмнение за карцином се назначава хистологично изследване. В напреднал стадий се търсят метастази чрез изследвания с рентген и компютърна томография на белия дроб и костна система. Лечението зависи от общото състояние на пациента и стадия на развитие на рака.
Стадий I – ракът е умерено или добре диференцирани и засяга само субепителните съединителни тъкани
Стадий II – ракът е слабо диференцирани, засяга лимфните съдове или уретрата
Стадий IIIa – Има дълбока инвазия в пениса и метастази в поне един лимфен възел
Стадий IIIb – Има дълбока инвазия в пениса и метастази в няколко от ингвиналните лимфни възли
Стадий IV – Ракът е нахлул в структурите, които се намират в непосредствена близост до пениса, откриват се метастази в тазовите лимфи и далечни разсейки в кости и дробове. Колкото по-рано се диагностицира ракът на пениса, толкова по-добра е прогноза. Статистиката дава 5-годишна преживяемост за всички стадии на рак на пениса около 50%.

При лечението на карцином на половия член основният стремеж е да се съхрани органа чрез терапия, комбинираща цитостатични препарати и лъчетерапия. При необходимост се провежда хирургично лечение, химиотерапия и лъчетерапия.

1. Хирургична интервенция:
- електрорезекция и електрокоагулация
- лазерна аблация в съчетание с циркумцизия
- частичната ампутация на пениса
- повърхностна ингвинална лимфаденектомия
- дълбока ингвинална лимфна дисекция.
- радикалното оперативно лечение – ампутацията на пениса и тестисите

2. Рентгенова терапия:
- лъчелечение

3. Химиотерапия:
- Bleomycin, Methotrexat, Cis-Platinum и 5-Fluorouracil
Страничните нежелани ефекти от химиотерапията са много, като се започне от гадене и обща отпадналост.

4. Биологична терапия
Метод, който използва имунната система на пациента за борба с рака. Този тип лечение на рак се нарича биотерапия или имунотерапия. Актуално биологична терапия може да се използва за лечение на Стадий І при рак на пениса.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!