Ракът на простатата ще се открива в по-ранен стадий

A-AA+

Голяма част от злокачесвените образувания с в следсвтие на увеличен брой на копия на конкретен ген, наречен “androgen receptor” (AR)Изследователи от UEA (University of East Anglia) са достигнали до важен напредък в разбирането на генетичните промени, свързани с рака на простатата.

Учените са наблюдавали генетични мутации свързани с появата на рак на простатата в по-късен етап от живота на пациенти, които не са били подложени на лечение. До сега се смяташе, че тези мутации са в резултат на проведени медицински процедури.

В световен мащаб, ракът на простатата е най-често срещаното раково заболяване при мъжете. Методите за лечение са различни, в зависимост от стадия в който е диагностицирано заболяването. Терапиите при пациенти в начален стадий са по-щадящи, като агресивността на процедурите се повишава при поставена диагноза за напреднал стадий на заболяването. За това и уролозите от цял свят търсят преки или косвени признаци по които да се избегне късното диагностициране на простатния карцином, доколкото е възможно.

Наложителни са допълнителни тестове за индикатори за агресивен рак на простатата, за да могат да се категоризират пациентите в зависимост от големината на риска за развитие на заболяването с цел да се избегне ненужно лечение или да се назначи по-агресивна терапия.

Последните изследвания сочат, че голяма част от злокачесвените образувания с в следсвтие на увеличен брой на копия на конкретен ген, наречен “androgen receptor” (AR). Генът е част от Х-хромозома и нормално присъства веднъж във веригата на ДНК. Развитието на рака на простатата се стимулира от мъжките хормони, а ускорения растеж на простатния карцином е в следствие на увеличаването на копията на гена андрогенен рецептор. Това означава, че намаляването на доставката на съотвентите хормони може да бъде основна терапия.

Установяването на AR гените може да послужи за ранна диагностика на рака на простатата и по този начин да бъде назначено съответното лечение в по-ранни етапи на развитие на заболяването, отколкото е възмжно сега. До момента процесът по установяване на увеличения брой гени е труден и сложен. Предстои да бъде разработена методика за идентифициране на рисковите пациенти, която да е приложима в клиниките.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!